Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Τα άλατα αλουμινίου χρησιμοποιούνται εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα ως ενεργό συστατικό σε αντιιδρωτικά προϊόντα που ελέγχουν την εφίδρωση και τις σωματικές οσμές. Πιο συγκεκριμένα, η παραδοσιακή χρήση του αλουμινίου για την καταπολέμηση της κακοσμίας του σώματος χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν, σε περιοχές όπως η Ευρώπη, το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Ασία. Σήμερα, τα άλατα αλουμινίου βοηθάνε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αισθάνονται και να μυρίζουν όμορφα, και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Τα αντιιδρωτικά προϊόντα που περιέχουν άλατα αλουμινίου είναι αποτελεσματικά, έχουν αξιολογηθεί εκτενώς και είναι ασφαλή για χρήση σε τακτική βάση. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από τους επιστήμονες της Unilever που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας και από έναν μεγάλο αριθμό ειδικών στον τομέα της ογκολογίας, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων υγείας και υγειονομικών αρχών.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας:

Τι είναι τα άλατα αλουμινίου;

Τα άλατα αλουμινίου προέρχονται από το αλουμίνιο, ένα κοινό στοιχείο της Γης. Το αλουμίνιο υπάρχει φυσικά στο έδαφος και το νερό, όπως και σε αρκετές τροφές.

Γιατί χρησιμοποιούνται τα άλατα αλουμινίου στα αντιιδρωτικά;

Τα άλατα αλουμινίου είναι ένα ενεργό συστατικό των αντιιδρωτικών προϊόντων για τον έλεγχο της εφίδρωσης και των σωματικών οσμών. Μετά την εφαρμογή του αντιιδρωτικού, τα άλατα διαλύονται στον ιδρώτα ή την υγρασία της μασχάλης. Η διαλυμένη ουσία σχηματίζει ένα τζελ, το οποίο «φράζει» προσωρινά τους ιδρωτοποιούς αδένες, μειώνοντας την ποσότητα του ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος. Τα άλατα αλουμινίου είναι, επίσης, φυσικοί αντιμικροβιακοί παράγοντες, επομένως ελέγχουν τα βακτήρια του δέρματος και περιορίζουν τις δυσάρεστες οσμές.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά;

Τα αντιιδρωτικά λειτουργούν με δύο τρόπους: αποτρέπουν την έκλυση ιδρώτα στην επιφάνεια του δέρματος και ελέγχουν τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Τα αποσμητικά δεν επηρεάζουν τη ροή του ιδρώτα, απλώς προλαμβάνουν την κακοσμία.

Είναι ασφαλή τα άλατα αλουμινίου;

Αντιιδρωτικά προϊόντα χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από μισό αιώνα και είναι αποτελεσματικά, έχουν αξιολογηθεί εκτενώς και είναι ασφαλή για χρήση σε τακτική βάση. Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για τη Unilever και όλα τα προϊόντα μας αξιολογούνται με βάση πολύ αυστηρά κριτήρια πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Επίσης, εξετάζουμε όλες τις νέες έρευνες και συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση μελετών για την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης διασφάλισης.

Η χρήση αντιιδρωτικών προϊόντων αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή της νόσου Αλτσχάιμερ;

Αρκετές μελέτες εξέτασαν το σύνδεσμο μεταξύ του αλουμινίου των αντιιδρωτικών προϊόντων και του καρκίνου του μαστού ή της νόσου Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα της ογκολογίας, φιλανθρωπικά ιδρύματα και υγειονομικές αρχές -μεταξύ των οποίων η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της ΕΕ- δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή της νόσου Αλτσχάιμερ αυξάνεται με τη χρήση αντιιδρωτικών.

Φράζοντας τους ιδρωτοποιούς αδένες, τα αντιιδρωτικά εμποδίζουν την έκλυση των επικίνδυνων τοξινών από τον ανθρώπινο οργανισμό;

Όχι. Περίπου το 95% των τοξινών αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω του ήπατος και των νεφρών. Η εφίδρωση εξυπηρετεί στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, όχι την αποβολή των τοξινών. Οι περισσότεροι από τους 2-5 εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες του οργανισμού δεν βρίσκονται στις μασχάλες και, επομένως, δεν επηρεάζονται σημαντικά από τα αντιιδρωτικά προϊόντα. Μόνο το 1% του ιδρώτα στο σώμα μας παράγεται στις μασχάλες. Απλώς το αντιλαμβανόμαστε εντονότερα, επειδή δεν εξατμίζεται τόσο γρήγορα, όσο σε άλλα σημεία του σώματος.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις ως προς τα αντιιδρωτικά προϊόντα με άλατα αλουμινίου;

Η χρήση αποσμητικών είναι μια επιλογή για τον έλεγχο της κακοσμίας και τη δημιουργία μιας αίσθησης φρεσκάδας. Αυτά τα προϊόντα διαφέρουν από τα αντιιδρωτικά, επειδή συμβάλλουν μεν στον έλεγχο των βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία, αλλά δεν περιέχουν άλατα αλουμινίου, τα οποία περιορίζουν τη ροή του ιδρώτα.

Πώς μπορώ να διακρίνω ποια προϊόντα της Unilever περιέχουν άλατα αλουμινίου;

Το πιο συνηθισμένο άλας αλουμινίου που χρησιμοποιούμε είναι το χλωροϋδρικό αλουμίνιο. Τα άλατα αλουμινίου που χρησιμοποιούνται στα αντιιδρωτικά προϊόντα της εταιρείας μας αναγράφονται στη λίστα συστατικών στη συσκευασία των προϊόντων.

A person using a deodorant

«Δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες αποδείξεις ότι η χρήση καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης του δέρματος που περιέχουν αλουμίνιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή της νόσου αλτσχάιμερ, της νόσου πάρκινσον και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών»

Ανεξάρτητη Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (ΕΕΑΚ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Ο ρόλος του αλουμινίου στην εμφάνιση της νόσου αλτσχάιμερ δεν έχει επιβεβαιωθεί μέσω μελετών. Σχεδόν όλοι οι επιστήμονες εστιάζουν σήμερα σε άλλες περιοχές έρευνας και λίγοι ειδικοί θεωρούν ότι οι καθημερινές πηγές αλουμινίου ενέχουν κίνδυνο»

Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, ΗΠΑ