Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Αρώματα

Οι αρωματικές ουσίες μπορούν να μας προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή μας ζωή και στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Από την οικεία μυρωδιά των αγαπημένων μας μέχρι τη φιλόξενη μυρωδιά του σπιτιού μας.

A person smelling a bottle of shampoo

Ποια είναι η πρώτη μυρωδιά που θυμάστε - το φαγητό της γιαγιάς; Το σαπούνι που πλένατε τα χέρια σας στο σχολείο; Η κολόνια του πατέρα σας;

Τα αρώματα ανασύρουν αναμνήσεις και ξυπνούν συναισθήματα. Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη μνήμη και μπορεί να ενεργοποιήσει αναμνήσεις ιδιαίτερων στιγμών από το παρελθόν - ποια ήταν η πιο πρόσφατη ανάμνηση που σας ξύπνησε ένα άρωμα;

Στην Unilever, πιστεύουμε ότι τα αρώματα κρύβουν μια δόση μαγείας - συνδυάζοντας την τέχνη της αρωματοποιίας με την επιστημονική κατάρτιση. Είναι σημαντικό να το αντιληφθούμε. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Unilever στα σπίτια τους, στο σώμα τους και στην καθημερινότητά τους για να δείχνουν όμορφα, να αισθάνονται όμορφα και το σημαντικότερο να μυρίζουν όμορφα! Μια ευχάριστη μυρωδιά μπορεί να ελαφρύνει τα βάρη σας και να κάνει πιο ευχάριστες τις καθημερινές σας ασχολίες. Τα αρώματα ομορφαίνουν την καθημερινή μας ζωή, ζωντανεύοντας τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου αρώματος με την κατάλληλη μυρωδιά, απαιτείται πλήθος συστατικών. Αυτή είναι η μαγεία των αρωμάτων.

Πώς δημιουργούνται τα αρώματα

Ξέρατε ότι σε όλο τον κόσμο με πληθυσμό 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, υπάρχουν μόνο 900 περίπου πιστοποιημένοι αρωματοποιοί (γνωστοί ως "οι μύτες"); Είμαστε τυχεροί που έχουμε τη δική μας μικρή αλλά αποκλειστική ομάδα ειδικών σε αυτόν τον τομέα.

Η ομάδα αυτή δημιουργεί τα αποκλειστικά αρώματα της εταιρείας μας, σε στενή συνεργασία με κορυφαίους οίκους αρωματοποιίας. Δουλεύοντας με τους καλύτερους κατασκευαστές αρωμάτων στον κόσμο, εξασφαλίζουμε πρόσβαση στους καλύτερους αρωματοποιούς και τα υψηλότερης ποιότητας συστατικά.

Το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις μυρωδιές ονομάζεται μεταιχμιακό (ή λιμβικό) σύστημα. Είναι επίσης το τμήμα που ελέγχει σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και τα συναισθήματα. Υπάρχουν πολλές αρωματικές νότες που είναι δημοφιλείς στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, η αρωματική οικογένεια φουζέρ (fougere), που αποτελείται από νότες λεβάντας, γερανιού και από ξυλώδεις νότες.

Αν χρησιμοποιείτε τα σαμπουάν Dove, θα αναγνωρίσετε αυτή τη μυρωδιά. Κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960 και σήμερα η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη, δίνοντας μια αίσθηση καθαριότητας και φρεσκάδας. Η αρωματική οικογένεια φουζέρ είναι μόνο μία από τις 17 διαφορετικές αρωματικές οικογένειες που χρησιμοποιούμε για τη δημιουργία αρωμάτων.

Unilever Flower wheel

Η τεχνογνωσία φέρνει αποτελέσματα

Ένα άρωμα με τέλεια ισορροπία και μυρωδιά που μαγνητίζει μπορεί να περιέχει δεκάδες συστατικά! Μερικές φορές, αρκεί μια πολύ μικρή ποσότητα ενός συστατικού για να δώσει στο άρωμα τη μυρωδιά που ελκύει τους ανθρώπους.

Για να αναδείξουμε τη μαγεία ενός αρώματος, χρησιμοποιούμε επίσης νέες επιστημονικές τεχνικές. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε μια τεχνική που ονομάζεται "encapsulation" για να "κλείσουμε" τη μυρωδιά του αρώματος σε ένα προϊόν. Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη διάρκεια του αρώματος ενός προϊόντος και η σταδιακή απελευθέρωσή του σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, αναδίδοντας τη μυρωδιά του.

Unilever frangrance percentage

Η προσέγγισή μας για συγκεκριμένα αρωματικά συστατικά

Μερικές φορές μας ρωτούν για συγκεκριμένα αρωματικά συστατικά. Η προσέγγισή μας για μερικά από τα κυριότερα αρωματικά συστατικά είναι η εξής:

  • Οι μόσχοι (musks) δίνουν αρωματικές νότες μακράς διαρκείας. Οι συνθετικοί μόσχοι, όπως οι νιτρομόσχοι και οι πολυκυκλικοί μόσχοι (PCM), αναπτύχθηκαν ως ηθικές εναλλακτικές των ζωικών μόσχων. Σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε συνθετικούς νιτρομόσχους επειδή ρυπαίνουν το περιβάλλον, και ανταποκρινόμενοι στις προτιμήσεις των καταναλωτών, μειώσαμε επίσης τη χρήση των πολυκυκλικών μόσχων, χρησιμοποιώντας όπου είναι δυνατόν εναλλακτικές ουσίες για να επιτύχουμε παρόμοιες αρωματικές νότες μακράς διαρκείας.
  • Το lyral (λυράλη) είναι ένα κοινό αρωματικό συστατικό με λουλουδάτες νότες. Πολλοί λίγοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στη λυράλη, επειδή όμως υπάρχουν ενδείξεις για ανοδική τάση, αφαιρέσαμε τη λυράλη από όλες τις συνθέσεις των προϊόντων μας, εκτός από ορισμένα προϊόντα για τα οποία συνεχίζουμε να προσπαθούμε.
  • Οι φθαλικοί εστέρες χρησιμοποιούνται για την ανάμιξη των αρωματικών συστατικών αλλά εμείς δεν τους χρησιμοποιούμε. Αντιθέτως, ακολουθούμε άλλες μεθόδους για τη σύνθεση των αρωμάτων μας. Περισσότερες πληροφορίες για τους φθαλικούς εστέρες θα βρείτε εδώ.

Ποιο είναι το κατάλληλο για σας;

Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα αρώματα και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην κατανόηση, τον καθησυχασμό και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, παρέχοντας online πληροφόρηση. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες στην ενότητα Τι περιέχουν τα προϊόντα μας καθώς και τα συγκεκριμένα αρωματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα οικιακής και προσωπικής φροντίδας της εταιρείας μας.

Η πρωτοβουλία μας για τη διαφάνεια σχετικά με τα συστατικά των προϊόντων μας σκοπό έχει να σας βοηθήσει και να σας δώσει περισσότερες επιλογές. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν τα μη αρωματισμένα προϊόντα ή τα προϊόντα χωρίς αρωματικές ουσίες, είτε επειδή τους αρέσουν περισσότερο είτε επειδή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους μπορεί να είναι αλλεργικό σε κάποια αρωματικά συστατικά. Για το λόγο αυτό, δημιουργούμε και σειρές ελαφρώς αρωματισμένων προϊόντων ή προϊόντων χωρίς αρωματικές ουσίες, ώστε να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την προσέγγισή μας στις αλλεργίες εδώ.

Καθε μοναδικη φορμουλα ισορρροπει μεμονωμενεσ νοτεσ και αρωματικεσ συγχορδιεσ σε αρμονια οπωσ συμβαινει με τη συνθεση ενοσ μουσικου κομματιου. Αντιθετα ομωσ με τη μουσικη, δεν κατοχυρωνεται με δικαιωματα πνευματικησ ιδιοκτησιασ ή διπλωματα ευρεσιτεχνιασ αλλα προστατευεται μονο από τη νομοθεσια για τα εμπορικα μυστικα.

International Fragrances Association (Διεθνής Ένωση Αρωματικών Ουσιών)
Επάνω