Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Παραβένια

Τα παραβένια (parabens) είναι μια ομάδα συστατικών που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ο όρος «παραβένιο» αναφέρεται σε πολλά ελαφρώς διαφορετικά είδη παραβενίων, μερικά από τα οποία συναντώνται στη φύση. Προέρχονται από το παρα-υδροξυβενζοϊκό οξύ, το οποίο εκτός από το ότι υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, συντίθεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα.

A person wiping their face

Χρησιμοποιούμε συντηρητικά για να διατηρήσουμε τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας της εταιρείας μας σε καλή κατάσταση: χωρίς αυτά, θα αλλοιώνονταν από βακτήρια, μύκητες και μούχλα. Επιλέγουμε τα συντηρητικά με προσοχή, εστιάζοντας στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Η ασφάλεια είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Οι αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο υποστηρίζουν τη χρήση ορισμένων τύπων παραβενίων ως συντηρητικά προϊόντων προσωπικής φροντίδας. Τα παραβένια που χρησιμοποιούμε συχνότερα είναι τα παραβένια μεθυλίου και αιθυλίου. Σε ορισμένα προϊόντα χρησιμοποιούμε άλλους τύπους παραβενίων, τα παραβένια βουτυλίου και προπυλίου. Δεν χρησιμοποιούμε ισο-παραβένια. Τα παραβένια που χρησιμοποιούμε είναι ασφαλή και βοηθούν στη διατήρηση των προϊόντων σε καλή κατάσταση.

Κατανοούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν προϊόντα χωρίς παραβένια ή χωρίς συγκεκριμένους τύπους παραβενίων, γι' αυτό και προσφέρουμε εναλλακτικές επιλογές.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Είναι ασφαλή τα παραβένια;

Ναι. Χρησιμοποιούμε έναν περιορισμένο αριθμό παραβενίων, των οποίων η ασφάλεια για χρήση σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Αυτά ενισχύουν την ασφάλεια και τη διάρκεια ζωής των προϊόντων στο ράφι αποτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και μούχλας. Χωρίς συντηρητικά, όπως τα παραβένια, τα προϊόντα θα άρχιζαν να εκλύουν δυσάρεστες οσμές, να αλλάζουν χρώμα ή να μουχλιάζουν.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Unilever και τη συνεχή αξιολόγηση της εργασίας άλλων επιστημόνων, ο τρόπος χρήσης των παραβενίων από την εταιρεία μας είναι ασφαλής. Σημαντικοί διεθνείς φορείς υποστηρίζουν, επίσης, την προσθήκη τους σε καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μεταξύ των οποίων η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μερικές φορές αναφέρεται στα ΜΜΕ ότι τα παραβένια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, επειδή λειτουργούν σαν οιστρογόνα και επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία. Αυτή η άποψη δεν υιοθετείται από τις ρυθμιστικές αρχές και από κορυφαίους επιστήμονες, επειδή δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις. Παρόλο που τα παραβένια έχουν οιστρογόνο δράση, είναι χιλιάδες φορές λιγότερο δραστικά από τα ίδια τα οιστρογόνα.

Ποια προϊόντα της Unilever περιέχουν παραβένια;

Χρησιμοποιούμε έναν περιορισμένο αριθμό παραβενίων ως συντηρητικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, επειδή πρόκειται για μία από τις ελάχιστες ομάδες αντιβακτηριδιακών και αντιμυκητιακών συστατικών που έχουν κριθεί ασφαλή από τις ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν στα προϊόντα μας περιλαμβάνονται παραβένια ή άλλα συντηρητικά, αυτά αναγράφονται στη συσκευασία. Κατανοούμε ότι ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να τα αποφεύγουν, γι' αυτό και προσφέρουμε εναλλακτικά προϊόντα.

“Η FDA θεωρεί ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές ως προς τη χρήση καλλυντικών που περιέχουν παραβένια”

Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ
Επάνω