Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Σιλικόνες

Πολλά από τα χαρακτηριστικά των προϊόντων προσωπικής φροντίδας που αρέσουν στους καταναλωτές, από τη μεταξένια υφή που αφήνουν τα μαλακτικά στα μαλλιά έως την απαλή αίσθηση των αποσμητικών σε μορφή roll-on, οφείλονται στις σιλικόνες.

A person washing their hair

Χρησιμοποιούμε σιλικόνες σε αρκετά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μεταξύ των οποίων στα σαμπουάν «όλα σε ένα», τα μαλακτικά μαλλιών και τα προϊόντα στυλιζαρίσματος, τις ενυδατικές κρέμες, τα προϊόντα προστασίας του δέρματος και τα αντιιδρωτικά, επειδή είναι πολύ αποτελεσματικές όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, χρησιμοποιούμε σιλικόνες στα καθαριστικά προϊόντα.

Παρόλο που οι σιλικόνες είναι ένα συστατικό κατασκευασμένο από τον άνθρωπο, στην ουσία προέρχονται από ένα φυσικό στοιχείο που ονομάζεται πυρίτιο και αποτελεί πάνω από το ένα τέταρτο του φλοιού της Γης. Αυτό το στοιχείο ενώνεται συνήθως με οξυγόνο και σχηματίζει τη γνωστή σε όλους άμμο της παραλίας (διοξείδιο του πυριτίου). Χρησιμοποιούμε μόνο σιλικόνες που έχουν αξιολογηθεί εκτενώς ως προς την ασφάλεια και ενημερώνουμε διαρκώς αυτές τις αξιολογήσεις με βάση τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Ποιες σιλικόνες χρησιμοποιεί η Unilever;

Υπάρχουν πάνω από 2.000 διαφορετικές μορφές σιλικόνης, μεταξύ των οποίων στερεές σιλικόνες, υγρές σιλικόνες, παχιές πάστες, γράσα, λάδια και καουτσούκ. Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούμε συχνότερα στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας της εταιρείας μας είναι η διμεθικόνη και η διμεθικονόλη. Η σιλικόνη που χρησιμοποιείται συχνότερα στα καθαριστικά είναι το πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο.

Γιατί χρησιμοποιούνται συχνά σιλικόνες στα προϊόντα μαλλιών;

Οι σιλικόνες κάνουν τα μαλλιά λεία, απαλά και τα ενυδατώνουν. Επίσης, δίνουν την αίσθηση ότι είναι καθαρότερα και διευκολύνουν το χτένισμα μειώνοντας την τριβή.

Γιατί σε ορισμένα προϊόντα μαλλιών τονίζεται ότι δεν περιέχουν σιλικόνες;

Οι σιλικόνες χρησιμοποιούνται σε πολλά σαμπουάν και μαλακτικά για να κάνουν τα μαλλιά ανάλαφρα, λαμπερά και να διευκολύνουν το χτένισμα. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι προτιμούν προϊόντα χωρίς σιλικόνες, επειδή είναι καταλληλότερα για τον τύπο τον μαλλιών τους και δεν τους δημιουργούν την αίσθηση ότι τα μαλλιά τους είναι βαριά. Τα σαμπουάν και τα μαλακτικά που δίνουν όγκο στα μαλλιά μπορεί να περιέχουν μικρή ποσότητα σιλικόνης ή και καθόλου. Κατασκευάζουμε ορισμένα προϊόντα περιποίησης των μαλλιών χωρίς σιλικόνη και αυτό υποδεικνύεται συνήθως στη συσκευασία, ώστε οι καταναλωτές να επιλέγουν το προϊόν που τους ταιριάζει.

Χρησιμοποιούνται σιλικόνες στα καθαριστικά;

Σιλικόνες χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά της Unilever, όπως τα απορρυπαντικά πλυντηρίου και τα μαλακτικά ρούχων, ορισμένα καθαριστικά τουαλέτας, οι καθαριστικές κρέμες, τα σπρέι και τα τζελ για το πλυντήριο πιάτων. Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά λειτουργούν συνήθως ως αντιαφριστικά συστατικά.

Είναι οι σιλικόνες ασφαλείς για τον άνθρωπο;

Οι σιλικόνες που χρησιμοποιούμε αξιολογήθηκαν εκτενώς και είναι ασφαλείς για χρήση σε καθαριστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η διμεθικόνη, μια από τις σιλικόνες που χρησιμοποιούνται συχνότερα, έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Είναι οι σιλικόνες ασφαλείς για το περιβάλλον;

Παρακολουθούμε με προσοχή τον επιστημονικό διάλογο σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι σιλικόνες στο περιβάλλον. Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες ότι ορισμένες σιλικόνες σχηματίζουν υδατικά ιζήματα και επηρεάζουν τα θαλάσσια όντα. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, οι σιλικόνες έχουν πολύ μικρό αντίκτυπο στα ψάρια και τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς που ζουν στο βυθό, όπως οι σκώληκες και οι προνύμφες.

Βάσει ερευνών, οι σιλικόνες που δεν διασπώνται στο νερό απομακρύνονται κατά την επεξεργασία των λυμάτων. Όπως ισχύει για όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στα καθαριστικά και τα προϊόντα προσωπική φροντίδας, παρακολουθούμε πάντα τις νέες επιστημονικές έρευνες και τις ρυθμιστικές εξελίξεις. Αξιολογούμε πάντα τις νέες πληροφορίες που προκύπτουν. Εάν αυτές οι πληροφορίες αλλάζουν την προηγούμενη αξιολόγηση επικινδυνότητας των προϊόντων, λαμβάνουμε πάντα τα κατάλληλα μέτρα.

Πώς μπορώ να διακρίνω αν κάποιο προϊόν περιέχει σιλικόνες;

Τα συστατικά των προϊόντων προσωπικής φροντίδας της εταιρείας μας αναγράφονται στις αντίστοιχες συσκευασίες.

«Πάνω από 1.000 μελέτες έχουν διεξαχθεί από κατασκευαστές σιλικόνης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των σιλικονών για το εργατικό προσωπικό, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και τις κατασκευαστικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχούς έρευνας και δοκιμής αποδεικνύουν την ασφάλεια των σιλικονών σε ποικίλες και σημαντικές εφαρμογές»

«Πάνω από 1.000 μελέτες έχουν διεξαχθεί από κατασκευαστές σιλικόνης για την αξιολόγηση της ασφάλειας των σιλικονών για το εργατικό προσωπικό, τους καταναλωτές, το περιβάλλον και τις κατασκευαστικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεχούς έρευνας και δοκιμής αποδεικνύουν την ασφάλεια των σιλικονών σε ποικίλες και σημαντικές εφαρμογές»
Επάνω