Γρήγορη μετάβαση προς περιεχόμενο

Τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη

Η χρήση αυτών των αντιβακτηριακών συστατικών σε οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, σαπούνια, αποσμητικά και καθαριστικά προϊόντα βοηθάει στη διατήρηση της υγείας στα σημεία εφαρμογής και στην καθαριότητα του σπιτιού μας.

Δύο αντιβακτηριδιακά συστατικά που αποτελούν συχνά αντικείμενο συζήτησης είναι η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη. Χρησιμοποιούμε αυτές τις ουσίες εδώ και πολλά χρόνια λόγω των πλεονεκτημάτων τους για την υγεία και την υγιεινή, και δεν έχουμε αμφιβολίες ως προς την ασφάλειά τους. Ωστόσο, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προτιμήσεις των καταναλωτών, βρήκαμε άλλα εναλλακτικά και αποτελεσματικά συστατικά.

Το 2015 διακόψαμε την κατασκευή προϊόντων περιποίησης και καθαρισμού του δέρματος με τρικλοζάνη και, έως το τέλος του 2017, σκοπεύουμε να διακόψουμε τη χρήση τρικλοζάνης και τρικλοκαρβάνης γενικά. Έχουμε επιτύχει αυτόν το στόχο σε μεγάλο βαθμό. Κανένα από τα σαπούνια μας, τα σαπούνια χεριών ή τα υγρά για το μπάνιο, δεν περιέχει τρικλοζάνη ή τρικλοκαρβάνη και μας απομένουν μόνο λίγα προϊόντα από τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί η αφαίρεση το 2018.

Αντικαθιστούμε την τρικλοζάνη και την τρικλοκαρβάνη με μια ποικιλία εναλλακτικών ουσιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φυσικά και εμπνευσμένα από τη φύση αντιβακτηριδιακά συστατικά.

Απαντήσεις στις ερωτήσεις σας

Τι είναι η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη;

Η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη είναι ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας εδώ και πολλά χρόνια. Τα δύο συστατικά έχουν πολύ παρόμοιες ιδιότητες, παρόλο που η δράση τους διαφέρει κάπως σε διαφορετικούς τύπους προϊόντων. Για παράδειγμα, η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται συχνότερα σε υγρά σαπούνια, ενώ η τρικλοκαρβάνη σε μπάρες σαπουνιού. Στις οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα η τρικλοζάνη συμβάλλει στην καταπολέμηση των μικροβίων που προκαλούν πλάκα, τα οποία ευθύνονται και για πολλά προβλήματα στοματικής υγείας.

Είναι η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη ασφαλείς;

Η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη έχουν κριθεί ασφαλείς για χρήση από τους καταναλωτές από εξειδικευμένους φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών (SCCS) και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Εξέτασης Συστατικών Καλλυντικών των ΗΠΑ (CIR).

Εκτός αυτού, το Κέντρο Διασφάλισης Ασφάλειας Προϊόντων και Περιβαλλοντικής Προστασίας (SEAC) της Unilever ελέγχει συνεχώς τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και διασφαλίζουμε ότι η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη χρησιμοποιούνται με ασφάλεια στα προϊόντα μας. Επίσης, το SEAC εξετάζει τα επίπεδα τρικλοζάνης και τρικλοκαρβάνης στο περιβάλλον και διασφαλίζουμε ότι η χρήση αυτών των συστατικών από την εταιρεία μας είναι ασφαλής για το περιβάλλον.

Αν θεωρείτε ότι είναι ασφαλείς, γιατί τις καταργείτε;

Κατανοούμε ότι ορισμένοι καταναλωτές ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο της τρικλοζάνης και της τρικλοκαρβάνης στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και ότι προτιμούν την επίτευξη των πλεονεκτημάτων υγιεινής με άλλους τρόπους. Εφόσον βρήκαμε ασφαλείς και αποτελεσματικές εναλλακτικές, καταφέραμε να ικανοποιήσουμε τις προτιμήσεις των καταναλωτών και να καταργήσουμε αυτά τα δύο συστατικά.

Προκαλούν η τρικλοζάνη και η τρικλοκαρβάνη αντοχή στα αντιβιοτικά;

ρισμένοι επιστήμονες έχουν εκφράσει προβληματισμούς ότι τα προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη μπορεί να προκαλούν αντοχή στα αντιβιοτικά. Ωστόσο, αυτοί οι προβληματισμοί προέρχονται από μελέτες που δεν αντικατοπτρίζουν τον τρόπο χρήσης αυτών των προϊόντων από τους καταναλωτές. Στο οικιακό περιβάλλον, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα προϊόντα μας περιορίζουν την αποτελεσματικότητα ή αυξάνουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης αντοχής στα αντιβιοτικά.

Εξειδικευμένοι φορείς, μεταξύ των οποίων η Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιολόγησαν την ασφάλεια της τρικλοζάνης και της τρικλοκαρβάνης και δεν εντόπισαν καμία βάση για τη διακοπή της χρήσης των προϊόντων που περιέχουν αυτές τις ουσίες από τους καταναλωτές.

Μπορώ να διακρίνω ότι περιέχονται σε κάποιο προϊόν της Unilever;

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας που περιέχουν τρικλοζάνη ή τρικλοκαρβάνη φέρουν σχετική ένδειξη στη συσκευασία. Έως το 2018, κανένα από τα προϊόντα μας δεν θα περιέχει τρικλοζάνη ή τρικλοκαρβάνη, ενώ στα προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού του δέρματος η χρήση τρικλοζάνης έχει καταργηθεί ήδη από τα τέλη του 2015. Θα αντικαταστήσουμε αυτές τις ουσίες με μια ποικιλία εναλλακτικών ουσιών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φυσικά και εμπνευσμένα από τη φύση αντιβακτηριδιακά συστατικά.

A child showing soap on his hands

«Η χρήση τρικλοζάνης σε μέγιστη συγκέντρωση 0,3% σε οδοντόκρεμες, σαπούνια χεριών, σαπούνια σώματος / αφρόλουτρα και αποσμητικά θεωρείται ασφαλής. Η πρόσθετη χρήση τρικλοζάνης σε πούδρες προσώπου και κονσίλερ σε ίδια συγκέντρωση θεωρείται επίσης ασφαλής»

Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Καταναλωτών